6 tips til miljøvenlig <br> tøjvask og tørring

Gode råd til dig:

6 tips til miljøvenlig
tøjvask og tørring

Hvordan kan jeg vaske og tørre mit vasketøj på en miljøvenlig måde?

Først den gode nyhed: Det er ikke raketvidenskab at vaske eller tørre vasketøj på en miljøvenlig måde. Ofte kan du i din dagligdag foretage småjusteringer for at bryde med gamle vaner og få en mere miljøbevidst adfærd. I det følgende kan du finde ud af mere om, hvordan du vasker dit vasketøj på en miljøvenlig måde, og hvilke fordele der følger med.

Brug tøjet i længere tid, før du vasker det

Det er både simpelt og effektivt: Jo sjældnere du tænder for din vaskemaskine og din tørretumbler, jo bedre er det for miljøet. Lad os være ærlige:

Hvor tit smider du vasketøj eller tekstiler i vaskemaskinen, bare fordi du har brugt dem en eller to gange? Det er hverken beskidt eller lugter grimt. Det er bare blevet et ritual at vaske tøjet straks efter brug. Så for at vaske miljøvenligt kan du prøve følgende:

- Hæng T-shirt, sweater eller kjole på en bøjle og lad den friske luft på altanen eller i haven gøre arbejdet: Efter nogle timer dufter dit tøj igen friskt og rent.

- Pak tøjet ind i folie og læg det i fryseren natten over. Næste dag er det friskt igen, og mange lugtbakterier er dræbt.

RESULTAT:

Du sparer vaskemiddel, skyllemiddel og elektricitet, hvis du tænder vaskemaskinen sjældnere. Desuden skåner du tøjet, fordi der ved hver mekanisk vaske- og tørreproces f.eks. frigives mikrofibre fra tøjet. På lang sigt belaster mange vaske både dit yndlingstøj og spildevandet.

Fyld vaskemaskinen op

Det er faktisk indlysende: Der bliver først vasket tøj, når der er tøj nok til en lys vask eller en kulørt vask, der kan fylde maskinen. Men du kender det sikkert:

Du er blevet inviteret til middag, og selvfølgelig skal du absolut have yndlingsjeansene på – men de ligger i snavsetøjskurven. Så du smider dem hurtigt i vaskemaskinen på lynprogram og tørrer dem efterfølgende i tørretumbleren.

Du ved, at det ikke er effektivt at gøre sådan, men undtagelsen bekræfter som bekendt reglen, der hedder: Sørg for at fylde vaskemaskinen op.

Hvor meget den skal fyldes op, afhænger altid af vaskeprogrammet. Finvask har brug for mere plads. Tekstiler, der kogevaskes, f.eks. håndklæder, bliver rene, selvom tromlen fyldes godt op. Måske har du også en miljøvenlig vaskemaskine med et program til halvt fyldt maskine? Det er også en god mulighed for at spare energi, vand og vaskemiddel.

RESULTAT:

Hvis du fylder maskinen helt op, vasker du miljøvenligt og sparer vaskemiddel, strøm og tid. For ved hver maskinfuld bruger du tid på at fylde og tømme den, hænge vasketøj op eller smide det i tørretumbleren. Vores bedstemødre og oldemødre viste os, hvordan det skal gøres: En vaskedag om ugen er nok.

Vælg det rigtige vaskeprogram

I dag er vaskemidler meget effektive, så du behøver sjældent at vaske vasketøj ved 60 °C eller mere. Faktisk er et vaskeprogram på 40 °C nok til at få gennemsnitligt snavsede tekstiler rene. Følgende vaskeprogrammer og temperaturer er gode at bruge:

30 °C til 40 °C: Finvask til bluser, toppe eller uld

60 °C: Til sengetøj, håndklæder eller sportstøj

90 °C: Efter behov ved meget snavsede tekstiler, men mindst to gange om året for at sikre god hygiejne i din vaskemaskine.

RESULTAT:

Med lavere vasketemperaturer sparer du tid og dermed energi, så du belaster din pengepung og miljøet mindre. Ved at reducere vasketemperaturen fra f.eks. 40 °C til 30 °C sparer du – ifølge det tyske miljøministerium - omkring 35 % af strømudgifterne pr. vask. Denne adfærd har altså en positiv virkning både på din økonomi og på klimaet.

Spring forvasken over

Der kommer nemt pletter på tøjet. Du har sikkert ærgret dig, hvis pletter efter kaffe, sovs eller saft har efterladt spor. Er det så en god grund til at starte vaskemaskinens forvaskprogram? Nej, det behøver det ikke at være.

Som alternativ kan du blot bruge en pletspray eller behandle pletterne med en blanding af citronsyre og vand. Når det er forbehandlet, kan du smide dit beskidte tøj direkte i vaskemaskinen uden forvask.

RESULTAT:

Hvis du ikke bruger forvask og i stedet behandler pletter lokalt med dokumenterede husholdningsmidler, sparer du tid, strøm og vaskemidler, og du skåner miljøet.

Brug bionedbrydelige vaskemidler

At du kun vasker dit vasketøj, når det er nødvendigt, er en miljøvenlig proces i sig selv, fordi du bevarer kvaliteten og værdien af dit tøj på lang sigt. Hvis du også skifter dit vaskepulver eller flydende vaskemiddel ud med miljøvenlige og økologiske vaskemidler til vasketøjet, hjælper du med at beskytte miljøet og grundvandet. Et biobaseret vaskemiddel er nemlig fri for plastforbindelser og renser dit vasketøj optimalt udelukkende med vegetabilske, overfladeaktive stoffer, som er let nedbrydelige og hudvenlige. Økologiske vaskemidler indeholder bl.a. ikke følgende:

• Syntetiske duftstoffer

• Enzymer

• Fosfater

• Fyldstoffer

• Olieprodukter

• Farvetilsætningsstoffer

• Klor

• Blegemiddel

• Mikroplast

RESULTAT:

Hvis du vasker dit vasketøj med bionedbrydeligt vaskemiddel, beskytter du vandmiljøet og yder dit bidrag til det fælles bedste. Det er ligegyldigt, om du bruger det i flydende form eller pulverform. Økologisk vaskemiddel afgiver ingen skadelige stoffer. Det er rigtig godt for miljøet og er velegnet til personer med allergi eller hudirritation.

Brug tørrestativet

Hvis du ønsker at vaske vasketøj på en miljøvenlig måde, vil du automatisk stille dig selv spørgsmålet, hvordan vådt vasketøj kan tørres så miljøvenligt som muligt.

Den bedste tilgang er: Hæng vasketøjet op på et tørrestativ. Dermed undgår du brug af tørretumbleren og passer på både klimaet og din pengepung.

Det er hurtigt at hænge tøjet op udendørs på tørresnoren eller paraplytørrestativet. Luft, vind og sol udfører arbejdet og tørrer dit vasketøj på ingen tid. Hvis du ikke har have eller altan, kan du bruge et stående tørrestativ og stille det op indendørs. Om sommeren tørres vasketøjet bedst foran et åbent vindue. På faststående tørrestativer eller væghængte tørrestativer på badeværelset er der endda plads til sengelinned osv. Udendørs paraplytørrestativer fås i mange kvalitets- og prisklasser. Vi anbefaler, at du bruger Leifheit Linomatic eller Leifheit Linoprotect, da du her får lang holdbarhed og høj kvalitet for pengene. Med begge serier af udendørs tørrestativer holdes tørresnoren automatisk ren, når stativet foldes sammen, og samtidig står stativet stabilt i al slags vind og vejr.

Når du hænger dit vasketøj op udendørs, sparer du en masse strøm. Ude i den friske luft tørrer dit vasketøj effektivt, pålideligt og miljøvenligt, og det virker endda i frostvejr. Desuden skåner du dit tøj, fordi det bliver slidt eller kan krympe, når det bliver kastet rundt i tørretumbleren. Sarte stoffer kan også få huller. Hvis du ikke ønsker at skulle ud at købe et nyt tørrestativ til hjemmet hvert eller hvert andet år, anbefaler vi, at du køber et Leifheit Pegasus tørrestativ. Med et Leifheit Pegasus tørrestativ får du altid:

- Enestående og utrolig holdbar kvalitet

- Et tørrestativ der kan bruges både ude og inde

- 2 stk. smarte strømpeholdere

- 5 års garanti

Leifheit Pegasus tørrestativer fås desuden i mange forskellige størrelser og udstyrsvarianter, og du altid kan finde et tørrestativ, der passer til dit behov.